وکیل دیوان عدالت اداری


حمیدرضا موسوی
1400/10/12
0 دیدگاه

باید به این نکته توجه داشت که انتخاب وکیل مناسب دیوان، ظرافت های خاصی دارد که می بایست به آن دقت کرد. در این مقاله، با ما همراه باشید تا‌ به این پرسش پاسخ دهیم که ویژگی یک وکیل دیوان عدالت اداری خوب چیست و در انتخاب وکیل باید به چه نکاتی دقت کرد.

 

وکیل دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری، از جمله محاکم تخصصی قضایی است که وظیفه اصلی آن، رسیدگی به دعاوی مابین ادارات و مردم می باشد. تخصصی بودن ماهیت دیوان عدالت اداری و خساراتی که مردم در نتیجه عدم آشنایی با قوانین دیوان متحمل می شوند، باعث شده است تا در سال های اخیر،‌ بسیاری از وکلا زمینه کاری خود را دعاوی دیوان عدالت اداری معرفی کنند.

یک وکیل دیوان عدالت اداری خوب - وکیل عدلیه

 

صلاحیت های دیوان عدالت اداری چیست؟

پیش از بررسی و شرح ویژگی های بهترین وکیل دیوان عدالت اداری، بهتر است تا بصورت مختصر با صلاحیت های دیوان عدالت اداری آشنا شویم.

قانونگذار بصورت کلی برای هر شخص حقیقی و حقوقی، وظایف و تکالیفی را درنظر گرفته است و برای حفظ نظم اجتماع، برای تخطی از هر کدام از این وظایف و تکالیف، مجازاتی را نیز مشخص کرده است.
ادارات و سازمان های دولتی نیز از این موضوع مستثناء نبوده و در صورت بروز تخلف، می بایست با آنها برابر مقررات رفتار شود. اما بدلیل شرایط خاصی که بر ادارات دولتی از نظر فنی حاکم است و لزوم نظارت دوچندان بر این ادارات، قانونگذار دیوان عدالت اداری را به عنوان اصلی‌ترین مرجع رسیدگی به تخلفات شخصیت های حقیق و حقوقی ادارات مشخص کرده است.
برخی از مهمترین صلاحیت های دیوان در رسیدگی به تصمیمات ادارات عبارتند از:

1- هئیت تشخیص و حل اختلاف کارگر و کارفرما

۲- کمیسیون ماده ۱۶ قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان

۴- کمیسیون ماده ۱۰ ، قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی

۵- هیات عالی نظارت قانون رسیدگی به تخلفات اداری

۶- هسته ها و هیئت های گزینش

۷- هیئت های تشخیص مطالبات سازمان تامین اجتماعی

۸- کمیته تحدید نظر مشاغل سخت و زیان آور

۹- کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری

۱۰ – کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری

۱۱ – کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری

۱۲- کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ شهرداری

۱۳- هیئت حل اختلاف و رسیدگی به شکایت های شورا های اسلامی کشوری

۱۴- کمیسیون تشخیص باغات

۱۵- هیئت انضباطی سازمان تاکسیرانی

۱۶- شورای عالی مالیاتی

۱۷ – هیئت های حل اختلاف مالیاتی

۱۸- هئیت موضوع ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم

۱۹- کمیسیون رسیدگی به اختلاف گمرکی

۲۰- هیات نظارت ثبت

21- شورای عالی ثبت

۲۲- دادگاه انتظامی سر دفتران اسناد رسمی

۲۳- هیئت های انتظامی اعضای هیئت علمی

۲۴- هیئت های اجرایی و مرکزی جذب اعضای هیات علمی

۲۵- کمیته انضباطی دانشجویان

۲۶- هیئت رسیدگی به تخلف در آزمون سراسری

۲۷- شوراهای نظارت بر مدارس و مراکز پرورشی یا آموزشی غیر دولتی

۲۸- دادگاه انتظامی مرکز امور مشاوران حقوقی ، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه

۲۹- کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیر زمینی

۳۰- کمیسیون بند ۴۹ دستورالعمل ممیزی مراتع

۳۱ – هیئت های انضباطی رسیدگی به شکایات و تخلفات کارکنان نیروی های مسلح

۳۲- هیئت عالی انضباطی سپاه پاسداران

۳۳- هیئت تجدید نظر ماده ۱۴۱ قانون استخدام ناجا

۳۴- کمیسیون تبصره ماده ۱۹۲ قانون استخدام ناجا

۳۵- کمیسیون تجدید نظر ماده ۱۲۱ قانون ارتش

۳۶- کمیسیون تجدید نظر ماده ۱۳۵ قانون مقررات استخدامی سپاه

۳۷- شعب رسیدگی به تعزیرات حکومتی

۳۸- شعبه ویژه رسیدگی به تخلفات انتظامی روسا و اعضای شعب رسیدگی به تعزیرات حکومتی

۳۹- کمیسیون های نظارت قانون نظام صنفی

۴۰- هیات های رسیدگی به تخلفات انتظامی مدیران و کارکنان دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

 

چرا باید به سراغ وکیل دیوان عدالت برویم؟

بر اساس قانون، تمامی وکلا به شرط داشتن پروانه وکالت، می توانند در دیوان عدالت اداری به عنوان وکیل به طرح شکایت بپردازند. اما سؤال اصلی این است که چرا باید به سراغ وکیل عدالت اداری رفت و چگونه می توانیم از میان وکلای دادگستری، بهترین وکیل دیوان عدالت اداری را انتخاب کنیم؟

بهترین وکیل دیوان عدالت - وکیل عدلیه

دیوان عدالت اداری به عنوان مرجعی تخصصی، از قوانین و مقررات و آئین دادرسی بخصوصی برخوردار است. بنابراین صرف داشتن پروانه وکالت و تحصیل در رشته حقوق، برای وکالت در دیوان کافی نیست و بهترین وکیل دیوان عدالت اداری، بایستی شاخصه های دیگری نیز داشته باشد.
برخی از مهم‌ترین ویژگی های یک وکیل خوب دیوان عدالت اداری عبارتند از: تحصیل در رشته حقوق عمومی، آشنایی کامل با قوانین و مقررات دیوان عدالت اداری، داشتن تجربه فعالیت در حوزه دیوان عدالت اداری، ترجیحاً حضور در شهر تهران، و در نهایت بدلیل غیرحضوری بودن رسیدگی در دیوان، قدرت اقناع بالا از طریق نگارش لایحه.

 

وکیل دیوان عدالت اداری چه کاری انجام می دهد؟

هنگام عقد قرارداد وکالت با وکیل دیوان عدالت اداری، همانند سایر موارد، می‌بایست تمامی اختیاراتی را که موکل درنظر دارد به وکیل واگذار کند، در قرارداد تصریح شود. اما باید به این نکته نیز توجه داشت که شکایت از برخی تصمیمات در صلاحیت دیوان عدالت اداری نیست و در واقع هیچ شخص حقیقی و یا حتی حقوقی، توانایی طرح شکایت بر علیه این تصمیمات را ندارند. این موارد عبارتند از:

1- قوانین و مقررات مجلس شورای اسلامی.

2- تصمیمات قوه قضاییه.

3- تصمیمات رئیس قوه قضاییه.

4- تصمیمات و مصوبات شورای نگهبان.

5- تصمیمات و مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام.

6- تصمیمات و مصوبات مجلس خبرگان رهبری.

7- تصمیمات و مصوبات شورای عالی امتیت ملی.

 

چه زمانی باید به وکیل دیوان عدالت اداری مراجعه کنیم؟

مجرب ترین وکلای دیوان عدالت اداری - وکیل عدلیه

گفتیم که دیوان عدالت اداری به دلیل قوانین و مقررات و آیین دارسی بخصوصی که دارید، از وضعیتی متفاوت با سایر مراجع قضائی برخوردار است. و به همین دلیل در صورت بروز کوچکترین خطایی، حقوق شاکی پایمال خواهد شد. به همین خاطر توصیه می شود تا در صورت مواجهه با پرونده های حوزه دیوان عدالت اداری، بدواً به وکیل دیوان عدالت اداری مراجعه شود تا بتوان از پیچیده شدن بیشتر پرونده خودداری کرد. لازم به ذکر است که پرونده های دیوان در مواردی به اندازه ای پیچیده ای است که نیاز دارد تا تیم از بهترین وکلای دیوان عدالت اداری بر روی پرونده مطالعه کنند و نظر دهند. «گروه وکلای وکیل عدلیه» با داشتن تیمی از مجرب ترین وکلای دیوان عدالت اداری، می تواند در این خصوص یاری گر هموطنان گرامی باشد.

 

در مورد وکیل دیوان عدالت به این نکات توجه کنید:

یک وکیل خوب دیوان عدالت اداری، باید با تکیه بر تجربیات و دانش خود، بر ظرائف طرح دعوا در دیوان عدالت اداری آشنا بوده و بتواند علاوه بر رعایت این موارد، ذهن موکل خود را نسبت به این موارد روشن کند.
برخی از ظرائف طرح دعوا در دیوان عدالت اداری عبارتند از:

1- صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به مواردی نظیر رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی مربوط می شود.
مانند: تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمان ها و مؤسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و سازمان تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آنها، تصمیمات و اقدامات مأموران واحدهای دولتی.

2- اصلی ترین صلاحیت دیوان عدالت اداری، رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و مؤسسات مذکور که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذكر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی است.

3-  در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت، موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد، شعبه رسیدگی کننده، حکم بر نقض رأی یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده، صادر می نماید.
پس از صدور حکم و قطعیت آن بر اساس ماده فوق، مرجع محکومٌ علیه علاوه بر اجرای حکم، مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است. صدور حکم اصلاحی، رفع ابهام و اشکال، دستور اجرای حکم و انفصال مستنکف و هرگونه اقدامی که مستلزم تصمیم گیری مجدد است، به عهده شعبه صادرکننده رأی قطعی است.

4- هرگاه رسیدگی به شکایت، در صلاحیت سایر مراجع قضایی باشد، شعبه دیوان با صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع مذکور ارسال و مراتب را به شاکی اعلام می نماید و چنانچه موضوع را در صلاحیت مراجع غیرقضایی بداند، ضمن صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع صالح ارسال می نماید. مرجع اخیر مکلف به رسیدگی است.

5- هرگاه رسیدگی دیوان منوط به اثبات امری باشد که در صلاحیت مرجع دیگری است، قرار اناطه صادر و مراتب به طرفین ابلاغ می شود. ذی نفع باید ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ اخطاریه دیوان، به مرجع صالح مراجعه و گواهی دفتر مرجع مزبور را مبنی بر طرح موضوع، به دیوان تسلیم نماید. در غیر اینصورت دیوان به رسیدگی خود ادامه می دهد و تصمیم مقتضی می گیرد.

6- شکایات مطروحه در دیوان که به تشخیص رئیس دیوان دارای موضوع واحد یا مرتبط باشد در یک شعبه رسیدگی می شود و در صورت ارجاع به چند شعبه، به همه پرونده ها در شعبه ای که سبق ارجاع دارد رسیدگی به عمل می آید.

 

حق الوکاله وکیل دیوان عدالت اداری چقدر است؟

بسیاری از افرادی که از پرونده آنها در دیوان عدالت اداری در جریان است، معمولاً از حق الوکاله وکلای دیوان ترس و واهمه دارند.
اما باید به این نکته توجه کرد پرونده های مطرح در دیوان عدالت اداری، در قیاس با پرونده های جاری در سایر محاکم، از پیچیدگی ها و دشواری های بسیار بیشتری برخوردار است و طبعاً هزینه های بیشتری را نیز با خود به همراه خواهد داشت که البته در قبال احقاق حق شاکی، معقولانه است.

با این وجود، «گروه وکلای وکیل عدلیه» با درک شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، تسهیلات خاصی را برای پرداخت حق الوکاله درنظر گرفته است تا هموطنان گرامی بدون ترس از پرداخت حق الوکاله پرونده خود در دیوان عدالت اداری، به دنبال احقاق حقوق خود باشند.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.