وکیل عدلیه / قوانین و مقررات تعزیرات / اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی

اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی


نازآفرین احتشامی
1402/02/09
0 دیدگاه

پس از طی شدن پروسه رسیدگی پس از طرح شکایت در سازمان تعزیرات حکومتی، به چند شکل و در چند مرحله می­توان اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی را مطرح کرد که در ذیل به آن می­پردازیم.

سازمان تعزیرات حکومتی یکی از مراجع اختصاصی رسیدگی و سازمانی دولتی تحت نظر وزارت دادگستری ایران بوده و به طور کلی به کلیه تخلفات اقتصادی  صنفی، تعزیراتی و … رسیدگی می­نماید.

چگونگی اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی

 

1-تجدید نظرخواهی اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی

پس از صدور رای از شعب بدوی سازمات تعزیرات حکومتی، افراد نام برده در ادامه، می­توانند از رای صادر شده اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی تجدید نظرخواهی کنند:

  1. شاکی خصوصی پرونده مطروحه، در صورت اعلام برائت متهم
  2. اعضای کمیسیون هماهنگی امور تعزیرات در استان و شهرستان مربوطه
  3. روسای سازمان تعزیرات حکومتی، بازرسی و نظارت

لازم به ذکر است در صورتی که شاکی خصوصی و یا روسای سازمان تعزیرات حکومتی، بازرسی و نظارت آراء قطعی صادره از شعب سازمان تعزیرات حکومتی را خلاف واقع و قانون بدانند می­توانند با ذکر علت از وزیر دادگستری درخواست رسیدگی نموده و در صورت تشخیص وزیر، پرونده بابت رسیدگی مجدد به شعب عالی تجدید نظر ارسال خواهد شد که رای این شعبه قطعی خواهد بود.

مهلت اعتراض به آراء صادره از سازمان تعزیرات حکومتی از طریق تجدید نظر خواهی در شعب تجدید نظر سازمان تعزیرات حکومتی برای محکوم علیه و یا شاکی 10 روز، اعضای کمیسیون هماهنگی امور تعزیرات در استان و شهرستان مربوطه و روسای سازمان تعزیرات حکومتی، بازرسی و نظارت 3 ماه پس از تاریخ صدور آن است.

2-فرجام خواهی اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی

اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی از طریق فرجام خواهی

اعتراض به آراء سازمان تعزیرات حکومتی از طریق فرجام خواهی، در صلاحیت رسیدگی دیوان عدالت اداری می­باشد؛ دیوان عدالت اداری پس از بررسی رای به صورت ماهوی و شکلی، در صورتیکه رای صادره ایراد موثری از هر دو حیث نداشته باشد، رای صادره را تایید و یا در اصطلاح تخصصی آن رای را ابرام می­نماید. در حالتی که شعبه دیوان عدالت اداری رای مورد اعتراض را دارای ایراد شکلی و یا ایراد ماهوی بداند، ابتدائاً ایرادات مذکور را به شعبه صادر کننده رای در سازمان تعزیرات حکومتی اعلام نموده و سپس پرونده را جهت رسیدگی مجدد به شعبه صادر کننده رای در سازمان تعزیرات حکومتی اعاده می­کند. در این مرحله شعبه صادر کننده رای در سازمان تعزیرات حکومتی موظف است نسبت به مرتفع سازی ایرادات اعلامی از سوی دیوان عدالت اداری کارسازی لازم را انجام دهد. رسیدگی به اعتراض در خصوص رای صادره از سازمان تعزیرات حکومتی در دیوان عدالت اداری دارای یک استثناء بوده و دیوان عدالت اداری مرجع صالح به رسیدگی در مورد پرونده­­های قاچاق کالا و ارز نمی­باشد.

بایستی توجه شود که اعتراض به رای سازمان تعزیرات حکومتی در دیوان عدالت اداری موجب توقف اجرای رای قطعی شده نخواهد بود، در صورت نیاز به متوقف سازی مرحله اجرای رای، به دلایلی مانند ایجاد خسارت غیرقابل جبران و سنگین و … نیاز به ارائه درخواست صدور دستور موقت فوری مبنی بر توقیف عملیات اجرایی بوده و در صورت صدور دستور موقت اجرای رای تا روشن شدن شکایت مطروحه در دیوان عدالت اداری متوقف خواهد گشت. این دستور موقت در صورت رد، ابطال و یا اسقاط شکایت اصلی لغو خواهد گشت. همچنین ضروری است به این مساله نیز توجه شود در صورت نقض رای قطعی صادره از سازمان تعزیرات حکومتی توسط دیوان عدالت اداری، اجرای رای متوقف و تمامی آثار آن منتفی می­گردد.

موجبات نقض آراء سازمان تعزیرات حکومتی

الف)منطبق نبودن آراء قطعی با اصول و قواعد ماهوی

ب) منطبق نبودن آراء قطعی با اصول و قواعد شکلی

فرجام خواهی در دیوان عدالت اداری از آراء قطعی صادره توسط سازمان تعزیرات حکومتی دارای مهلت سه ماهه در ایران و شش ماهه در خارج از ایران می­باشد.

همچنین در صورتیکه دیوان عدالت اداری ایراد عدم صلاحیت شعبه رسیدگی کننده سازمان تعزیرات حکومتی را مطرح نماید، شعبه صادر کننده رای دیوان عدالت اداری موظف به صدور قرار عدم صلاحیت شده و پرونده را به شعبه صالح ارسال نماید، پس از رسیدگی در شعبه صالح رای صادره مجدداً قابلیت اعتراض در دیوان عدالت اداری را خواهد داشت.

سوالات

1-اعتراض به آراء شعب تعزیرات حکومتی در چه مرجعی صورت می­پذیرد؟

اعتراض به آراء شعب تعزیرات حکومتی در دیوان عالی صورت می­گیرد.

2- آیا به تمامی آراء صادره توسط سازمان تعزیرات حکومتی می­توان اعتراض نمود؟

به آراء قطعی صادرشده توسط سازمان تعزیرات حکومتی می­توان اعتراض نمود مگر در مورد آراء صادره در موضوع قاچاق کالا و ارز.

3- اعتراض به رای قطعی سازمان تعزیرات حکومتی، موجب توقف اجرای رای خواهد شد؟

اعتراض به رای سازمان تعزیرات حکومتی در دیوان عدالت اداری موجب توقف اجرای رای قطعی شده نخواهد بود، در صورت نیاز به متوقف سازی مرحله اجرای رای، به دلایلی مانند ایجاد خسارت غیرقابل جبران و سنگین و … نیاز به ارائه درخواست صدور دستور موقت فوری مبنی بر توقیف عملیات اجرایی می­باشد.

نکات:

  1. پس از صدور رای از شعب بدوی سازمات تعزیرات حکومتی، شاکی خصوصی پرونده مطروحه، در صورت اعلام برائت متهم- اعضای کمیسیون هماهنگی امور تعزیرات در استان و شهرستان مربوطه- روسای سازمان تعزیرات حکومتی، بازرسی و نظارت می توانند از رای صادره تجدید نظرخواهی کنند.
  2. به همه­ی آراء قطعی صادرشده توسط سازمان تعزیرات حکومتی می­توان اعتراض نمود مگر در مورد آراء صادره در موضوع قاچاق کالا و ارز.
  3. اگر شعبه دیوان عدالت اداری رای مورد اعتراض را دارای ایراد شکلی و یا ایراد ماهوی بداند، ایرادات مذکور را به شعبه صادرکننده رای اعلام و سپس پرونده را جهت رسیدگی مجدد به شعبه صادر کننده رای در سازمان تعزیرات حکومتی اعاده می­نماید.
  4. اعتراض به رای سازمان تعزیرات حکومتی در دیوان عدالت اداری موجب توقف اجرای رای قطعی شده نخواهد بود، در صورت نیاز به متوقف سازی مرحله اجرای رای، به دلایلی مانند ایجاد خسارت غیرقابل جبران و سنگین و … نیاز به ارائه درخواست صدور دستور موقت فوری مبنی بر توقیف عملیات اجرایی بوده و در صورت صدور دستور موقت اجرای رای تا روشن شدن شکایت مطروحه در دیوان عدالت اداری متوقف خواهد گشت.

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.