وکیل عدلیه / تعزیرات / نحوه رسیدگی شکایت در تعزیرات و پلمب واحد‌ صنفی

نحوه رسیدگی شکایت در تعزیرات و پلمب واحد‌ صنفی


فرناز محمدیان
1400/11/15
0 دیدگاه

چه کسانی می‌توانند به سازمان تعز‌یرات حکومتی شکایت کنند؟ در ادامه این مقاله به موضوع ثبت شکایت در سازمان تعزیرات و علت پلمب واحد‌ صنفی پرداخته ایم که این مطالب می‌تواند برایتان مفید باشد.

نمونه نامه پلمب واحد‌ صنفی

نمونه نامه پلمب واحد صنفی - وکیل عدلیه

سازمان تعزیرات حکومتی، یکی از نهادهای زیر نظر وزارت دادگستری است که به موجب قانون تعزیرات حکومتی، وظایف و صلاحیت‌هایی در جهت پیگیری و برخورد با تخلفات اقتصادی دارد.

به حکم قانون، سازمان تعزیرات حکومتی صلاحیت رسیدگی به تخلفاتی مثل گران‌فروشی، کم‌فروشی، احتکار و اختفای کالا، عرضه خارج از شبکه کالا، تقلب، خودداری از عرضه کالا، عدم درج قیمت، فروش اجباری کالا، عدم توجه به ضوابط قیمت‌گذاری سراسری، حمل و فروش کالای قاچاق، نداشتن پروانه کسب‌وکار و مجوزهای لازم و… را دارد.

چه کسانی می‌توانند به سازمان تعز‌یرات حکومتی شکایت کنند؟

سازمان تعزیرات به گزارش تخلفاتی که از سوی مردم، اتحادیه‌ها و واحد‌های بازرسی و نظارت مجامع مختلف امور صنوف، سازمان بازرسی کل کشور و سایر مراجع قضایی و دولتی، انجمن‌های حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و سازمان‌های بازرگانی باشد رسیدگی می‌کند.

شیوه ثبت شکایت در سازمان تعزیرات حکومتی

طبق ماده ۷۲ «قانون نظام صنفی کشور»، شاکیان یا بازرسان، در وهله اول، می‌توانند شکایت یا گزارش خود را به اتحادیه‌های صنفی ارائه کنند.
این اتحادیه‌ها، پس از بررسی شکایت یا گزارش، در صورت احراز تخلف واحد صنفی، آن را به شعب سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع خواهند داد.
مدت زمان رسیدگی به شکایت در اتحادیه‌ها، ۱۰ روز و در سازمان تعزیرات حکومتی، دو هفته است.

با این حال، طبق ماده ۱۸ آیین‌نامه سازمان تعزیرات حکومتی، رسیدگی به تخلفات واحدهای صنفی، منوط به وصول شکایت یا گزارش از اتحادیه‌ها نیست.

بر اساس این ماده، «شعب بدوی تعزیرات حکومتی در موارد ذیل شروع به رسیدگی می‌نماید: ‌

الف: گزارش مأمورین سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات؛

ب: گزارش سازمان بازرسی کل کشور و سایر مراجع قضایی و دولتی و انتظامی.»

همچنین، طبق ماده ۱۷ این آیین‌نامه، «کلیه ضابطین دستگاه قضایی و مأمورین سازمان بازرسی و نظارت، ضابط سازمان تعزیرات حکومتی می‌باشند.»
از سوی دیگر، پل‌های ارتباطی متعددی برای دریافت گزارش‌های مردمی و ارجاع آنها به سازمان تعزیرات حکومتی، از سوی برخی سازمان‌های مرتبط با موضوع رسیدگی به تخلفات صنفی، مانند سازمان صنعت، معدن و تجارت ایجاد شده است.

نحوه ثبت شکایت در تعزیرات - وکیل عدلیه

یکی از ساده‌ترین روش‌ها، اقدام به شکایت از طریق سامانه ارتباطات مردمی سازمان تعزیرات حکومتی است. برای ثبت شکایت در سازمان تعزیرات می توان از دو طریق اقدام کرد:

  • شماره گیری تلفن 135 و ثبت شکایت یا گزارش مردمی به صورت تلفنی

اشخاص باید برای ثبت و اعلام گزارش مردمی در سازمان تعزیرات حکومتی، بخش ثبت گزارش مردمی را انتخاب کرده و با افزودن اطلاعات خود شکایت خود را ثبت کنند. در این حالت نیز امکان پیگیری گزارش مردمی فراهم شده است.

برای ثبت گزارش مردمی بایستی ابتدا اطلاعات اولیه نظیر شهر، مورد گزارش (گران فروشی، احتکار، عدم درج قیمت و…)، موضوع و شرح گزارش، مشخصات گزارش کننده و… وارد شود.
سپس مشخصات متهم (کسب‌وکاری که از آن شکایت دارید) وارد شود. در نهایت هم مدارکی مبنی بر گزارش اگر موجود هست بایستی به پیوست دربیاید.

با مراجعه به سایت امکان ثبت درخواست شکایت برای شما مهیا می شود. اشخاص باید برای ثبت شکایت های خصوصی به قسمت ثبت شکواییه مراجعه کرده و با وارد کردن اطلاعات، شکایت خود را ثبت کنند. علاوه بر این امکان پیگیری شکایت نیز از طریق پیگیری شکواییه فراهم شده است.

برای ثبت شکواییه نیز مانند ثبت گزارش مردمی لازم است موضوع گزارش و شرح آن به همراه مشخصات شاکی و متهم و اسناد و مدارک پیوست شوند.

نحوه رسیدگی در سازمان تعزیرات

  • رسیدگی در هیأت بدوی:

شکایات و گزارش‌های دریافتی از مردم و بازرسین، ابتدا توسط اتحادیه‌های صنفی مورد بررسی قرار می‌گیرد.
ضابطین اتحادیه ظرف مدت ۱۰ تا ۱۵ روز مهلت دارند تا به شکایات ارائه شده رسیدگی کنند.

پس از رسیدگی شعب بدوی، یک نسخه از گزارش ارائه شده به سازمان‌های نظارت و بازرسی ارسال می‌شود تا این سازمان حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز نظرات کارشناسی خود را برای ملاحظه در صدور رأی به شعبه‌ مربوطه تسلیم کند.
سپس با توجه به نوع تخلف صورت گرفته، شعب رسیدگی متفاوت خواهد بود. متهم برای ارائه دفاعیات احضار می‌شود و در صورت عدم حضور، حکم به صورت غیابی صادر می‌شود.

نکته: شعب رسیدگی می‌توانند قرارهای قضایی مختلفی نظیر کفالت، وثیقه و… را برای تأمین دادرسی صادر کنند.

آرای صادر شده از شعب سازمان تعزیرات حکومتی بایستی با استناد به قوانین و مقررات ایران و تفهیم اتهام و تعیین مجازات نیز مستدل باشند.

  • رسیدگی در هیأت تجدید نظر:

امکان تجدید نظرخواهی محکوم‌علیه و شاکی نسبت به حکم مرحله‌ بدوی وجود دارد.
لازم به ذکر است مهلت تجدیدنظرخواهی نسبت به محکوم‌علیه و شاکی ده روز از تاریخ ابلاغ و نسبت به سایر اشخاص سه ماه از تاریخ ابلاغ است.
منظور از سایر اشخاص بر اساس ماده ۲۳ آیین‌نامه تعزیرات حکومتی، روسای سازمان های تعزیرات حکومتی و بازرسی و نظارت و اعضای کمیسیون هماهنگی امور تعزیرات در استان و شهرستان مربوطه است.

شیوه ثبت شکایت از سازمان تعزیرات

ممکن است شهروندان یا نهادها و شرکت‌ها مختلف، بخواهند از سازمان تعزیرات حکومتی به دلایل مختلف شکایت کنند؛ به طور مثال عدم رسیدگی سریع یا کارآمد به شکایات و گزارش‌های مردمی، نقض قوانین، ضعف در ارائه خدمات و… از مواردی است که ممکن است اشخاص حقیقی و حقوقی تمایل به شکایت از سازمان داشته باشند.
برای این منظور نیز می‌توان به سامانه جامع ثبت و پاسخگویی به شکایات سازمان تعزیرات حکومتی مراجعه کرد.

به این صورت که متقاضیان باید با ورود به سامانه مذکور مشخصات خود را به همراه موضوع شکایت و مستندات آن وارد و بعدها آن را پیگیری کنند.

نحوه پلمب واحد‌ صنفی

نحوه پلمب واحد صنفی - وکیل عدلیه

براساس ماده 12 قانون نظام صنفی کشور، افراد صنفی مکلف هستند پیش از تأسیس هر نوع واحد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه، پروانه کسب دریافت کنند.
حال اگر واحدی بدون پروانه کسب دائم یا موقت دایر شود، براساس ماده 27 قانون فوق‌الذکر، با اعلام اتحادیه رأسا از طریق نیروی انتظامی قابل پلمب است.

بعد از پلمب واحد‌ صنفی ، فرد صنفی در صورت اعتراض می‌تواند به کمیسیون نظارت شکایت کند.

علت پلمب واحد‌ های صنفی

  • مغایرت پروانه اخذ شده با شغل فعلی واحد صنفی
  • تعطیلی بدون دلیل واضح و مشخص بیشتر از 15روز واحد صنفی و ایجاد دردسر برای مصرف‌کننده
  • عدم پرداخت حق عضویت به اتحادیه توسط واحد صنفی
  • عدم رعایت قوانین ابلاغ شده اتحادیه توسط واحد صنفی
  • عدم انجام تکالیفی مقرر شده در قانون نظام صنفی توسط واحد صنفی

مدت پلمب واحد صنفی

در صورت وقوع هریک از تخلف‌ها، واحد صنفی به مدت ۱ هفته تا ۶ ماه پلمپ می‌شود و پس از پایان مدت مقرر، رفع پلمب خواهد شد.

لازم به ذکر است پیش از پلمپ محل، مهلت 10 تا 20 روزه ای به واحد صنفی اعطا می‌شود تا بتواند محل را تخلیه کند.

سخن پایانی در پلمب واحد‌ صنفی

در این مقاله سعی بر این داشتیم که اطلاعات مفیدی درخصوص نحوه ثبت شکایت و نحوه رسیدگی در سازمان تعزیرات حکومتی در اختیارتان بگذاریم.
همینطور در ادامه آگاهی مطلوبی نسبت به، علت و نحوه ی پلمب واحد صنفی و همچنین مدت پلمپ واحدها ارائه داشتیم،
شما با این مطالعه، می توانید با آگاهی کامل اقدام کنید. در صورتی که سوالی در این باره داشتید توصیه می‌کنیم که حتما از گروه وکلای وکیل عدلیه به مدیریت سید حمیدرضا موسوی کمک و مشاوره حقوقی دریافت نمایید‌.

 


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.