وکیل عدلیه / اراضی و منابع طبیعی / کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی

کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی


فرناز محمدیان
1400/05/23
0 دیدگاه

در این مقاله به کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی خواهیم پرداخت.

بر اساس قانون توزیع عادلانه آب مصوب ۱۳۶۱ و تعیین تکلیف چاه‌های آب فاقد پروانه بهره‌برداری مصوب ۱۳۸۹ تحت نظر وزارت نیرو، کمیسیونی در شرکت‌های آب منطقه‌ای به نام کمیسیون رسیدگی به امور آب‌های زیر زمینی جهت چاه‌های غیرمجاز تشکیل گردیده که وظیفه اصلی آن پلمپ چاه‌های غیرمجاز است.

ترکیب اعضای کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی

اعضای کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی به شرح ذیل است:

  • یک نفر قاضی با حکم رئیس قوه قضائیه
  • یک نفر نماینده سازمان جهاد کشاورزی استان با حکم رئیس سازمان
  • یک نفر نماینده شرکت آب منطقه‌ای استان با حکم مدیرعامل

این کمیسیون در مدیریت منابع آب ایران و در شرکت‌های آب منطقه‌ای مستقر بوده و احکام توسط یک قاضی دادگستری صادر می‌گردد.

مدیریت منابع آب ایران

وظایف کمیسیون رسیدگی

  • رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرای قانون تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه و قانون توزیع عادلانه آب‌

یک فصل از قانون توزیع عادلانه آب‌ های زیرزمینی مربوط می‌شود و فصول دیگر آن به مالکیت آب‌ها، آب‌های سطحی و… می‌پردازند که حسب مورد، رسیدگی بـه اختلافات، به کمیسیون‌های دیگر یا دادگاه عمومی یا دیوان عدالت اداری احاله شده است.

  • رسیدگی به اعتراض مربوط به ابطال و عدم تمدید پروانه‌های کمیسیون صدور پروانه‌ها

به استناد تبصره 1 ماده 6 آیین‌نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف چاه‌های آب فاقد پروانه، شرکت آب منطقه‌ای ضمن نظارت به کلیه چاه‌های آب کشاورزی فعال، در صورت وجود تخلف مراتب را به مالک یا مالکان اعلام می‌نماید تا حداکثر ظرف 45 روز نسبت به رفع آن اقدام نمایند. در صورت عدم رفع تخلف توسط مالک یا مالکان در زمان مقرر یا تکرار تخلف، شرکت نسبت به ابطال پروانه بهره‌برداری چاه با رعایت قوانین و مقررات مربوط اقدام می‌نماید.

نظارت به کلیه چاه‌های آب کشاورزی فعال

در صورت اعتراض مالک یا مالکان، موضوع به کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی برای رسیدگی و اقدام قانونی ارجاع می‌شود.

نظر به اینکه تصمیم مربوط به ابطال و عدم تمدید پروانه توسط کمیسیون صدور پروانه‌ها صورت می‌گیرد، متقاضی می‌تواند به نظر کمیسیون مزبور اعتراض کند و درخواست اعتراض خود را به کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی تقدیم نماید تا توسط کمیسیون تصمیم‌گیری شود و حکم مقتضی صادر گردد.

  • رسیدگی به اعتراض مالکین دستگاه‌های حفاری

به استناد تبصره 2 ماده 12 آیین‌نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف چاه‌های آب فاقد پروانه، رسیدگی به اعتراض مالکین دستگاه‌های حفاری به عهده کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی است که البته بیشتر ناظر به تصمیماتی است که مربوط بـه صدور مجوز فعالیت و کارت تردد برای دستگاه‌های حفاری و یا احیانا تخلفات مالکین دستگاه‌های مزبور در حفاری‌های غیرمجاز است.

نحوه رسیدگی

نحوه رسیدگی به امور آب‌های زیرزمینی

شاکی مکلف است شکایت کتبی خود را با رعایت ترتیبات مقرر در دستورالعمل ابلاغی از سوی وزارت نیرو درخصوص تشکیل پرونده، تسلیم مدارک به کمیسیون، چگونگی ثبت و بایگانی پرونده‌های واصله راسأ و به طور مستقیم یا توسط نماینده قانونی خود به دبیرخانه ارائه کند و دبیرخانه آن را ثبت نماید.

دبیرخانه موظف است پس از وصول مدارک لازم از شاکی، گزارش مربوط را تهیه و برای اعضای کمیسیون رسیدگی به امور آب‌های زیرزمینی، ارسال نماید؛ نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای استان در کمیسیون مذکور، ضمن بررسی مستندات و گزارش ارسالی از سوی دبیرخانه، نظر کارشناسی خود را ظرف ۲۰ روز برای دبیرخانه ارسال می‌نمایند تا دبیرخانه ضمن ارسال گزارش و نظرات یادشده برای قاضی عضو کمیسیون رسیدگی به امور آب‌های زیرزمینی، پرونده شکایت را در نوبت طرح در کمیسیون یادشده قرار دهد.

پس از تشکیل کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی ، با حضور کلیه اعضا، رأی لازم با لحاظ نظرات کارشناسی دو عضو دیگر توسط قاضی کمیسیون یاد شده صادر و دبیرخانه رأی صادره را به شاکی ابلاغ می‌نماید.

نکات کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی

  • کمیسیون رسیدگی به امور آب‌ های زیرزمینی از جمله کمیسیون های اداری است که رای صادره از آن در دیوان عدالت اداری قابل شکایت می باشد. شایان ذکر است در تبصره 5 ماده واحده قانون تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری تصریح شده است که رای کمیسیون ظرف مهلت 20 روز از تاریخ ابلاغ ، قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری است. ولیکن با تصویب قانون جدید دیوان عدالت اداری آرا کمیسیون مذکور از سوی اشخاص مقیم ایران ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ و برای اشخاص مقیم خارج از کشور ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در دیوان عدالت اداری است.
  • کمیسیون حق صدور حکم پر و مسلوب‌المنفعه کردن چاه‌های غیرمجاز را ندارد.

مستندات

  • آیین‌نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف چاه‌های آب فاقد پروانه بهره‌برداری

 


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.