وکیل عدلیه / دعاوی کار و تامین اجتماعی / آیا می‌ توان از کارفرما برای ندادن عیدی شکایت کرد؟

آیا می‌ توان از کارفرما برای ندادن عیدی شکایت کرد؟


حمیدرضا موسوی
1400/11/23
0 دیدگاه

با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، برای بسیاری از کارگران این سؤال مطرح است که ” آیا می‌توان از کارفرما برای ندادن عیدی شکایت کرد؟ ” یعنی در صورتی که کارفرما از پرداخت عیدی، پاداش یا سنوات خودداری کرد، می توان از وی شکایت کرد یا خیر؟

در این مقاله  قصد داریم تا توضیحاتی را در رابطه با عیدی، پاداش، حق سنوات و بیمه کارگران بیان کنیم و درباره اینکه در صورت عدم پرداخت عیدی توسط کارفرما، کارگر به چه صورت می تواند اقدام به شکایت کند صحبت کنیم. 

عدم پرداخت عیدی - وکیل عدلیه

آیا می توان از کارفرما برای ندادن عیدی شکایت کرد؟

فهرست مطالب

تکلیف کارفرما به پرداخت عیدی کارگر

پرداخت نشدن عیدی و سنوات به کارگر

پرداخت نکردن بیمه برای فرار از پرداخت عیدی و حق سنوات

نحوه شکایت از کارفرما بابت عدم پرداخت عیدی، حق سنوات و بیمه

دریافت مشاوره حقوقی در خصوص پرداخت نشدن عیدی توسط کارفرما

 

تکلیف کارفرما به پرداخت عیدی کارگر

بسیاری از کارگرانی که هنوز به حقوق کاری خود آگاهی ندارند، تصور می کنند که پرداخت عیدی جزو تکالیف قانونی کارفرما نبوده و کارفرما می تواند به دلخواه خود عیدی را پرداخت کند یا آن را نپردازد.
در حالی که به هیچ وجه اینطور نیست و کارفرما مکلف است در پایان هر سال، برابر چیزی که قانون معین کرده است، مبلغی را به عنوان عیدی به کارگر بپردازد.
در نتیجه، در صورتی که کارفرما مبلغی کمتر از میزان قانونی به عنوان بپردازد هم مشمول عدم پرداخت عیدی است و می توان از این اقدام در مراجع ذیصلاح شکایت کرد.

 

عدم پرداخت سنوات و ندادن عیدی به کارگر

از لحاظ قانونی، عیدی مبلغی که در پایان هر سال، و سنوات مبلغی است که در پایان قرارداد همکاری به کارگر پرداخته می شود.
با این حال، برخی از شرکت ها با تصور اینکه با پرداخت اقساطی حق سنوات، می توانند از پرداخت یکباره آن شانه خالی کنند، سنوات را بصورت ماهانه و یا در پایان هر سال و همراه با عیدی پرداخت می کنند.
اما باید مدیران این قبیل شرکت ها توجه کنند که بر اساس رأی دیوان عدالت اداری، پرداخت عیدی بصورت سالانه و حق سنوات بر اساس مدت همکاری بوده و در صورتی که کارگر در پایان دوره همکاری، از کارفرما بابت عدم پرداخت حق سنوات شکایت کند، کارفرما برابر قانون جریمه خواهد شد.

در گذشته اینگونه مرسوم بود که عیدی و حق سنوات، تنها به کارگرانی پرداخت می شد که مدت زمان مشخصی را با کارفرما همکاری می کردند، اما در سال های اخیر، هر کارگر، متناسب با میزان همکاری خود با کارفرما، استحقاق دریافت عیدی و سنوات را خواهد داشت.

 

پرداخت نکردن بیمه برای فرار از پرداخت عیدی و حق سنوات 

یکی از مشکلات رایج کارگران خصوصاً در شهرهای کوچک، عدم پرداخت حق بیمه توسط کارفرماست. بعضی از کارفرماها تصور می کنند که با عدم پرداخت حق بیمه، می توانند منکر رابطه کارگر-کارفرمایی شوند و از این طریق خود را از پرداخت سایر حقوق کارگران مانند عیدی، سنوات و… معاف کنند.
غافل از اینکه پرداخت حق بیمه، تنها یکی از مدارک مثبته رابطه کارگر-کارفرمایی است و این رابطه از شیوه های مختلف دیگری نیز به راحتی به اثبات می رسد و کارفرما با این کار، تنها خود را در معرض جریمه ذو تا ده برابری مبلغ حق بیمه به سازمان تأمین اجتماعی قرار می دهد و کارگر هم می تواند با طرح شکایت بر علیه کارفرما، جریمه عدم پرداخت عیدی و حق سنوات را از وی دریافت کند.

 

نحوه شکایت از کارفرما بابت عدم پرداخت عیدی، حق سنوات و بیمه

در صورتی که کارفرما هر از پرداخت هر یک از حقوق کارگر خودداری کند، کارگر می تواند به راحتی و با مراجعه به یکی از شعب پیشخوان دولت و احراز هویت، وارد سامانه جامع اداره کار شده و نسبت به ثبت دادخواست عدم پرداخت عیدی، حق سنوات و… اقدام نماید.

پس از ثبت دادخواست و اعلام زمان رسیدگی، کارگر باید در بصورت حضوری در اداره کار استان حاضر شده و مطالب خود را بیان کند و منتظر صدور حکم هیئت تشخیص اداره کار بماند. مرجع تجدیدنظر نیز هیئت حل اختلاف اداره کار است که وظیفه رسیدگی به اعتراض کارگر یا کارفرمای معترض به رأی صادره توسط هیئت تشخیص را برعهده دارد.

نحوه شکایت از کارفرما بابت عدم پرداخت عیدی - وکیل عدلیه

 

دریافت مشاوره حقوقی در خصوص شکایت از کارفرما برای ندادن عیدی

عیدی، یکی از حقوق کارگران است که به عنوان پاداش در پایان هر سال به آنها پرداخته می شود. میزان عیدی کارگران با توجه به حقوق آنها هر ساله توسط شورای عالی کار تعیین می شود و کارفرما مکلف به پرداخت تمام و کمال آن مبلغ است و در صورتی که از پرداخت آن خودداری کرده و یا مبلغ کمتری بپردازد، به پرداخت جریمه محکوم خواهد شد. بنابراین لازم است تا کارفرما قبل از محکومیت، با مشورت وکلای با تجربه، به نکات حقوقی لازم آشنا شده تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کند. گروه وکیل عدلیه آمادگی دارد تا با استفاده از مشاوران با تجربه خود، اطلاعات مورد نیاز کارفرمایان را در اختیار آنها قرار دهد.

همچنین کارگران نیز می توانند در صورتی که شکایتی از کارفرمای خود دارند، با مشاوران گروه وکیل عدلیه ارتباط برقرار کرده و نکات لازم را دریافت نمایند.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.