وکیل عدلیه / دعاوی کار و تامین اجتماعی / شکایت از کارفرما برای دریافت حقوق و مزایا

شکایت از کارفرما برای دریافت حقوق و مزایا


حمیدرضا موسوی
1400/10/26
0 دیدگاه

در این مقاله به موضوع ” شکایت از کارفرما برای دریافت حقوق و مزایا ” خواهیم پرداخت و در ادامه به مرجع رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرمایی نیز می پردازیم.

نحوه شکایت از کارفرما برای دریافت حقوق و مزایا – بخش اول

مطابق قوانین و مقررات جاری کشور، هر کارفرمایی با استخدام کارگر، مکلف است تا تمام حقوق و مزایای قانونی وی را برابر قرارداد منعقد شده بین طرفین، به کارگر بپردازد. با این حال، در موارد بسیاری دیده می شود که کارفرما با سوءاستفاده از عدم آگاهی کارگر، از پرداخت حقوق و مزایای وی خودداری می کند، در این مقاله به شیوه های شکایت از کارفرما در زمینه پرداخت حقوق و مزایا خواهیم پرداخت.

شیوه های شکایت از کارفرما در زمینه پرداخت حقوق و مزایا - وکیل عدلیه

 

ویژگی های قرارداد کار

قانونگذار به منظور حفظ و رعایت حقوق و تکالیف متقابل کارگر و کارفرما، اقدام به تصویب قوانین و مقرراتی نموده است که اصلی ترین آنها، قانون کار مصوب سال 1369 مجلس شورای اسلامی است.

ماده 9 و 10 این قانون، اختصاص به شرایط و محتوای قرارداد کار دارد.

بر اساس ماده 9، برای صحت قرارداد كار در زمان بستن قرارداد رعایت شرایط ذیل الزامی است:

الف- مشروعیت مورد قرارداد.

ب- معین بودن موضوع قرارداد.

ج- عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین در تصرف اموال یا انجام كار موردنظر.

همچنین بر اساس ماده 10 همین قانون، قرارداد كار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی موارد ذیل باشد:

الف- نوع كار یا حرفه یا وظیفه‌ای كه كارگر باید به آن اشتغال یابد.

ب- حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن.

ج- ساعات كار، تعطیلات و مرخصی ها.

د- محل انجام كار.

ه- تاریخ انعقاد قرارداد.

و- مدت قرارداد، چنانچه كار برای مدت معین باشد.

ز- موارد دیگری كه عرف و عادت شغل یا محل، ایجاب نماید.

ح- شرایط و نحوه فسخ قرارداد (در مواردی كه مدت تعیین نشده است).

نکته مهمی که باید درنظر گرفت، این است که از نظر قانون کار، هم قرارداد کتبی و هم قرارداد شفاهی، رسمیت دارد. اما باید توجه داشت که قرارداد مکتوب بدلیل قوام و رسمیت بیشتری که نزد محاکم دارد، گزینه مطلوب تری به حساب می آید و توصیه می شود تا حتی الامکان، قراردادها بصورت مکتوب تنظیم شود.

 

مرجع رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرمایی

قانون کار در ماده ۱۵۷، مرجع رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرمایی را مشخص کرده است. بر این اساس: هرگونه اختلاف فردی بین كارفرما و كارگر یا كارآموز كه ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات كار، قرارداد كارآموزی، موافقت‌نامه‌های كارگاهی یا پیمان های دسته جمعی كار باشد، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین كارفرما و كارگر یا كارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی كار و درصورتی كه شورای اسلامی كار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی كارگران و یا نماینده قانونی و كارگران و كارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیأت های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.

بر این اساس می توان سه مرجع را به عنوان مراجع رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرمایی نام برد.

مرجع رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرمایی - وکیل عدلیه

شورای اسلامی کار و انجمن صنفی کارگران

شورای اسلامی کار اولین مرحله ای است که در زمان اختلاف طرفین به آن مراجعه می کنند. طبق ماده 157 قانون کار ، برای هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار ، قرارداد کارآموزی ، موافقت نامه های کارگاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد.

 

هیأت تشخیص

در صورتی که اختلافات بین کارگر و کارفرما از طریق شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل نگردد و بین طرفین سازش واقع نشود، اختلاف در هیات تشخیص مورد بررسی قرار خواهد گرفت. هیأت تشخیص رأی مقتضی را صادر می نماید و رأی این هیأت قابل اعتراض در هیأت حل اختلاف کارگری می باشد.

 

هیأت حل اخنلاف کار

هیأت حل اختلاف کار زیرمجموعه وزارت کار و امور اجتماعی می باشد که از سه نفر نماینده کارگران و سه نفر نماینده کارفرمایان و سه نفر از نمایندگان دولت می باشد تشکیل می شود. روند رسیدگی به پرونده و نحوه تشکیل جلسات دادرسی بر طبق قانون کار تعیین شده است. هیأت حل اختلاف کار در نهایت رأی مقتضی را صادر می نماید و در صورتی که رأی قطعی از طرف مراجع حل اختلاف کار صادر گردد لازم الاجرا می باشد.

 

نحوه و مراحل شکایت از کارفرما

نحوه و مراحل شکایت از کارفرما - وکیل عدلیه

برخلاف گذشته، در حال حاضر نحوه شکایت از کارفرما بابت حقوق و مزایا، از حالت سنتی خارج شده و بصورت اینترنتی انجام می شود.

برای این کار، فرد متقاضی، در ابتدا باید اقدام به ثبت نام در سامانه جامع روابط کار، به آدرس prkar.mcls.gov.ir نماید. ثبت نام در این سایت، نیازمند پرداخت مبلغ احراز هویت و داشتن کارت ملی و شماره همراه به نام خود شخص، می باشد. پس از ثبت نام و احراز هویت نیز، یک نام کاربری و رمز عبور، جهت ورود به سامانه، به فرد داده خواهد شد.

در مرحله دوم و پس از ورود به محیط کاربری سایت، وارد پنجره خدمات شده، و از پوشه اداره کل روابط کار، گزینه ثبت دادخواست بدوی را انتخاب کرده و شکایت خود از کارفرما، بابت دستمزد معوقه را ثبت کنید.

پس از ثبت دادخواست، از طریق پیامک به کارفرمای طرف دعوا اطلاع رسانی می شود تا برای مشاهده وقت رسیدگی، به سامانه مراجعه نمایند.

 

نکته پایانی

در پایان باید به این نکته اشاره کرد که اگرچه آگاهی یافتن از شیوه های احقاق حقوق کارگر امری چندان پیچیده نیست، اما تحقق آن در عالم واقع و مراجع ذیصلاح، نیازمند رعایت ضوابطی است که ایجاب می کند تا قبل از طرح دعوا، با وکیل حاذق کار مشورت شده و از طریق وی اقدام به شکایت کرد.

بنابراین اگر شما در محیط کار خود به مشکل برخوردید، و قصد نوشتن لایحه به هیأت حل اختلاف کارگر و کارفرما دارید، می توانید با وکلا و کارشناسان گروه وکلای وکیل عدلیه تماس بگیرید.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.