وکیل عدلیه / مالیات / ارث در قانون مالیات های مستقیم

ارث در قانون مالیات های مستقیم


سید حمیدرضا موسوی
1400/05/18
0 دیدگاه

مرگ یکی از وقایعی است که آثار حقوقی متفاوتی بر آن مترتب می شود. یکی از این آثار، مسئله ارث و تقسیم دارایی های متوفی است. یکی از پرسش هایی که در سالیان اخیر بسیار مطرح می شود، مسئله مالیات بر ارث است که سؤالات و ابهامات زیادی را برای مردم ایجاد کرده است. در صورتی که شما هم از آن دسته افرادی هستید که در این خصوص دچار ابهام هستید، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

 

 

ارث چیست؟

بر اساس قوانین مدنی کشورمان، ارث عبارت است از دارایی های منقول و غیر منقول متوفی که بعد از کسر حقوق و دیون و نیز واجبات مالی و وصایای میت تا ثلث ترکه به بازماندگان و وارثان او تعلق می گیرد.

مالیات بر ارث 

ارث به کلیه اموال، بدهی ها، حقوق و وظایف شخص پس از فوت وی گفته می شود که به شخص دیگری منتقل می گردد. که اگر پس از درگذشت شخصی، مالی از وی به وارثان برسد، این دارایی،مشمول پرداخت مالیات می گردد.

بر اساس قانون مالیات های مستقیم (مصوب سال 1395)، یکی از دیون متوفی که قبل از تقسیم ترکه وی باید پرداخت شود، مالیات است. برای همین، وراث متوفی باید در ابتدا فهرستی از اموال و دارایی های وی را به اداره امور مالیاتی محل سکونت متوفی ارائه نمایند و با سایر مدارک لازم به شورای حل اختلاف تقدیم کنند. و بعد از آن است که میزان سهم الارث هر یک از وراث از دارایی متوفی طبق گواهی انحصار وراثت تعیین گردیده و پرداخت می شود.

مالیات بر ارث، گونه ای مالیات مستقیم و از نوع مالیات بر دارایی است. مهمترین سوال مطرح در این ارتباط  “مالیات بر ارث چند درصد است یا به عبارت بهتر نرخ محاسبه مالیات بر ارث به چه صورت می باشد؟”

در قانون مالیات های مستقیم اصلاحی ۳۱/ ۴/ ۱۳۹۴ ، یکی از بخش هایی که با تغییرات زیادی مواجه شده است بخش مالیات بر ارث می باشد که می توان گفت این تغییرات به منظور سهولت فرآیند اخذ مالیات و صدور مفاصاحساب مالیاتی در این بخش صورت پذیرفته است.

از جمله تغییرات صورت گرفته در قانون جدید ، می توان به نحوه محاسبه مالیات بر ماترک و صدور مفاصاحساب مالیاتی اشاره نمود.

در قانون قبل از اصلاح، برای اینکه اموال و دارایی های متوفی به ورثه انتقال یابد می بایست مجموع این اموال تقویم و آنگاه سهم‌الارث ورثه مشخص شده و براساس نرخ های موضوع ماده ۲۰ قانون ، مالیات آن تعیین و پرداخت می ‌گردید. پس از پرداخت مالیات، امکان انتقال اموال وجود داشت.

همچنین در صورتیکه مشخص می‌شد اموال دیگری متعلق به متوفی می باشد می بایست مجددا اموال جدید رسیدگی شده و مالیات هر یک از وراث محاسبه و مطالبه گردد.

این مسئله یکی از معضلات قانون قبلی ارث بوده است و ادارات مالیاتی نیز مکلف به نگهداری پرونده های افراد تا زمانی نامعلوم بودند تا چنانچه اموالی از متوفی در سالیان بعد کشف شود به سهم الارث اضافه و محاسبه اموال بر اساس ارزش روز فوت متوفی محاسبه و مابه التفاوت مالیات دریافت گردد.

در حالیکه در اصلاح قانون جدید با توجه به امکان انتقال تک تک و محاسبه مالیات به قیمت روز انتقال نیازی به نگهداری پرونده برای سال های نخواهد بود.

مالیات بر ارث

طبقات وراث

در اسلام، ملاک ارث بری از متوفی، نزدیکی افراد به متوفی است. و در دریافت ارث، هر طبقه ای که نزدیکتر است، بر طبقه دورتر مقدم داشته است. بنابراین، در طبقات ارث، وراث طبقه بعد تنها زمانی ارث می برند که از وراث طبقه قبل کسی نباشد.

بر همین اساس، وراث از نظر ماده ۸۶۲ قانون مدنی و ماده ۱۸ قانون مالیات های مستقیم، به سه طبقه تقسیم می شوند:

– وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد.

– وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها.

– وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها.

 

 

قابل توجه مودیان مالیات بر ارث / اموال مشمول و خارج از شمول مالیات بر ارث

براساس اصلاحیه مورخ ۳۱/ ۴/ ۹۴ قانون مالیات های مستقیم، برای متوفیان تاریخ ۱/ ۱/ ۹۵ و بعد از آن اموال مشمول مالیات بر ارث عبارتند از : اموال مشمول و اموال خارج از شمول

 

اموال مشمول

بطور کلی مالیات بر ارث روی ماترک بجامانده از متوفی به 6 دسته کلی تقسیم می شود که براساس مادۀ 17 قانون مالیات های مستقیم، عبارتند از:

  1. سپرده های بانکی، اوراق مشارکت و دیگر اوراق بهادار به غیر از موارد درج شده در بند ۲ همین ماده و سودهای مربوط به آنها و همینطور سود سهام و سهم شراکت تا روز ثبت انتقال به نام وارث و یا پرداخت و تحویل به آنها به میزان سه درصد.
  2. نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها.
  3. حق الامتیاز و دیگر اموال و حقوق مالی به اندازه ده درصد از ارزش آن به نرخ روز در تاریخ تحویل و یا ثبت واگذاری به نام وراث.
  4. مالیات انواع وسایط نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به اندازه دو درصد ارزش اعلام شده از طریق سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت واگذاری به نام وارث.
  5. مالیات املاک و حق انتقال محل یک و نیم برابر ارزش های ذکرشده در ماده ۵۹ قانون مالیات های مستقیم.
  6. مالیات مربوط به اموال و دارایی متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور اقامت داشته است پس از کسر مالیات بر ارث، به اندازه ده درصد ارزش ماترک.

اموال خارج از شمول (معافیت ها)

قانونگذار در ماده ۲۴ قانون مالیات مستقیم، اموال زیر را از شمول مالیات ارث خارج کرده است:

  1. وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط مؤسسات بیمه با بیمه گزار و با کارفرما از قبیل انواع بیمه های عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب مورد که یک جا و یا بطور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می گردد.
  2. اموال منقول متعلق به مشمولین بند ۴ ماده ۳۹ قرارداد وین مورخ فروردین ماه ۱۳۴۰ و ماده ۵۱ قرارداد وین مورخ اردیبهشت ماه ۱۳۴۲ و بند ۴ ماده ۳۸ قرارداد وین مورخ اسفند ماه ۱۳۵۳ با رعایت شرایط مقرر در قرارداد مزبور با شرط معامله متقابل.
  3. اموالی که برای سازمان ها و مؤسسه های مذکور در ماده ۲ ق.م.م مورد وقف یا نذر یا حبس واقع گردد به شرط تأیید سازمان ها و مؤسسه های مذکور.
  4. اثاث البیت محل سکونت متوفی.

هچنین مطابق ماده ۲۵ همین قانون، وراث طبقات اول و دوم نسبت به اموال شهدای انقلاب اسلامی، مشمول مالیات بر ارث نخواهند بود.

 

 معافیت وراث شهدای انقلاب اسلامی از مالیات بر ارث

  • وراث طبقات اول و دوم ، نسبت به اموال شهدای انقلاب اسلامی مشمول مالیات بر ارث نخواهند بود. احراز شهادت برای استفاده از مقررات این ماده منوط به تأیید یکی از نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و یا بنیاد شهید انقلاب اسلامی حسب مورد می ‌باشد.

معافیت وراث شهدای انقلاب اسلامی از مالیات بر ارث

 

نرخ ‌های مالیات بر ارث

ماده ۱۷ : اموال و دارایی‌هایی که درنتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی انتقال می ‌یابد، به شرح زیر مشمول مالیات بر ارث است:

۱ . نسبت به سپرده‌های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند ( ۲ ) این ماده و سودهای متعلق به آن ها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آن‌‌ها به نرخ سه درصد (۳%).

۲ . نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آن‌ها یک و نیم (۵/۱) برابر نرخ‌های مذکور در تبصره (۱) ماده (۱۴۳) و ماده (۱۴۳ مکرر) این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.

۳ . نسبت به حق‌الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آن ها تصریح نشده است، به نرخ ده درصد (۱۰%) ارزش روز در تارخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث.

۴ . نسبت به انواع وسایل نقلیة موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دو درصد (۲%) بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.

۵ . نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم (۵/۱) برابر نرخ‌های مذکور در ماده (۵۹) این قانون به مأخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به مأخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.

۶ . نسبت به اموال و دارایی‌های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی‌ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (۱۰%) ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وارث.

نرخ ‌های مالیات بر ارث

تبصره ۱- محاسبه و اخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم‌الاجرا شدن این قانون (۱/۱/۱۳۹۵) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آن ها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.

تبصره ۲- نرخ‌های مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ‌های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.

تبصره ۳- در صورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی‌های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.

تبصره ۴- در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (۲)، (۴) و (۵) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقرارت فصول مربوط خواهند بود.

تبصره ۵- حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانک‌ ها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.

 

تبصره 1- محاسبه و أخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم الاجراء شدن این قانون (1/1/1395) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آن ها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.

تبصره 2- نرخ های مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.

تبصره 3- درصورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی‌های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.

تبصره 4- در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (2)، (4) و (5) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند بود.

تبصره 5- حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانک ها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.

 

نحوه محاسبه مالیات بر ارث

مطابق قانون مالیات های مستقیم، مالیات هر طبقه از وراث، با توجه به نوع دارایی، و میزان مالیاتی که به هر طبقه می رسد، متفاوت است. جدول زیر، درصدهای محاسبه مالیات را به تفکیک طبقات وراث نشان داده است.

طبقات وراث

دارایی ها

وراث طبقه اول وراث طبقه دوم وراث طبقه سوم
سپرده های مجاز بانکی 3 6 12
سهام بورسی 0.75 1.5 3
سهام غیر بورسی

و سهم الشرکه

6 12 24
سایر اموال/ حق الامتیاز/ سپرده های غیر مجاز 10 20 40
املاک 7.5 15 30
حق واگذاری و سرقفلی 3 6 12
وسایل نقلیه 2 4 8

 

وظایف مؤدیان مالیات بر ارث

قانون مالیات های مستقیم، وظایفی را برای مؤدیان مالیات بر ارث درنظر گرفته است که در موعد مقرر می بایست انجام شود.

مطابق ماده ۲۶ قانون مالیات های مستقیم: وراث متوفی (منفرداً یا مجتمعاً) یا ولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها موظفند به منظور کسر هزینه های کفن و دفن در حدود عرف و عادات و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی از ماترک موضوع ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم، ظرف مدت یک سال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه ای حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی ها طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی تهیه می شود به انضمام مدارک زیر به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم نماید:

– رونوشت یا تصویر گواهی شده اسناد مربوط به بدهی ها و مطالبات متوفی.

– رونوشت یا تصویر گواهی شده کلیه اوراقی که مثبت حق مالکیت متوفی نسبت به اموال و حقوق مالی است.

– رونوشت یا تصویر گواهی شده آخرین وصیت نامه متوفی اگر وصیت نامه موجود باشد.

– در صورتی که اظهارنامه از طرف وکیل یا قیم یا ولی داده شود رونوشت یا تصویر گواهی شده وکالتنامه یا قیم نامه.

– رونوشت یا تصویر گواهی فوت از مراجع ذیربط.

همچنین مطابق ماده ۳۹ همین قانون: در مورد وقف، متولی و در مورد حبس و نذر، حبس و نذرکننده و در مورد وصیت، وصی مكلفند حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ وقوع عقد یا فوت موصی، حسب مورد، اظهارنامه ای روی نمونه ای که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می شود حاوی مشخصات و ارزش مال مورد وقف یا حبس یا نذر یا وصیت به انضمام اسناد مربوطه به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم و رسید دریافت دارند، مالیات متعلق را حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه پرداخت کنند.

علاوه بر این، مطابق تبصره ماده ۳۹ قانون مالیات های مستقیم: در مواردی که موضوع وقف یا حبس یا نذر یا وصیت از مصادیق بند ۳ ماده ۲۴ ق.م.م یا مشمول مقررات فصل مالیات بر درآمد اتفاقی باشد واقف یا متولی، یا حبس و نذر کننده یا وصی حسب مورد مکلفند مشخصات اموال مورد وقف یا حبس یا نذر یا وصیت و مشخصات ذی نفع را روی نمونه ای که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می شود درج و حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ وقوع عقد یا فوت موصی به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم کنند و رسید دریافت دارند.

 

تکالیف اشخاص ثالث در ارتباط با مالیات بر ارث

قانون مالیات های مستقیم، علاوه بر مؤدیان مالیاتی، در خصوص مالیات بر ارث وظایف و تکالیفی را نیز بر دوش اشخاص ثالث قرار داده است.

مطابق ماده ۳۳ قانون مالیات های مستقیم: مأموران کنسولی ایران در خارج از کشور موظفند ظرف سه ماه از تاریخ اطلاع از وقوع فوت اتباع ایرانی مراتب را ضمن ارسال کلیه اطلاعات در مورد ماترک آنان اعم از منقول یا غیر منقول واقع در کشور محل مأموریت خود، با تعیین مشخصات و ارزش آنها، از طریق وزارت امور خارجه به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام نمایند.

مطابق ماده ۳۴ همین قانون: اشخاص زیر مجاز نیستند قبل از اخذ گواهی پرداخت مالیات مربوط موضوع قانون مالیات های مستقیم، اموال و دارایی های متوفی را به وراث یا موصی له تسلیم کنند و یا به نام آنها ثبت و یا معاملاتی راجع به اموال و دارایی های مزبور انجام دهند:

– بانک ها و سایر مؤسسات مالی و اعتباری، شرکت ها، مؤسسات، نهادهای عمومی غیر دولتی و سایر اشخاص حقوقی دولتی و غیر دولتی که وجوه نقد یا سفته یا جواهر و یا هر نوع مال دیگر از متوفی نزد خود دارند.

– ادارات ثبت اسناد و املاک موقعی که مال غیرمنقول را به اسم وراث یا موصی له ثبت می نمایند.

– دفاتر اسناد رسمی موقعی که می خواهند تقسیم نامه یا هر نوع معامله وراث راجع به اموال و دارایی های متوفی را ثبت نمایند.

– شرکت هایی که متوفی در آنها مالک سهام یا سهم الشرکه می باشد.

– شرکت های کارگزاری، صندوق های سرمایه گذاری و سایر نهادهای مالی.

– صندوق های دادگستری و صندوق های ادارات ثبت اسناد و املاک کشور اشخاص مذکور در بندهای یاد شده (به استثنای اشخاص موضوع بندهای ۲ و ۶ و اشخاص موضوع بندهای ۱ و ۲ ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم) در صورت تخلف علاوه بر اینکه تا معادل ارزش مال مشمول وراث نسبت به پرداخت مالیات و جرایم متعلق مسؤولیت تضامنی دارند، مشمول جریمه ای به میزان دو برابر مالیات متعلق نیز خواهند بود. در مورد بانک ها، شرکت ها و مؤسسات دولتی متخلف و شرکا و معاونان وی در تخلف نیز مسؤولیت تضامنی خواهند داشت.

– محاکم دادگستری، ادارات اجرای احکام دادگستری، ادارات ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان اوقاف و امور خیریه و اداره سرپرستی صغار و محجورین، صندوق های دادگستری، صندوق های ادارات ثبت اسناد و املاک کشور و اشخاص موضوع بند های ۱ و ۲ ماده ۲ ق.م.م در صورتی که در حیطه وظایف قانونی خود حکمی را در خصوص اموال و دارایی های متوفی صادر یا اجرا نمایند، موظفند رونوشت یا تصویر آن حکم را ظرف مهلت ده روز حسب مورد پس از صدور یا اجرا به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.

– کارکنان مقصر کلیه اشخاص حقوقی مذکور، در صورت عدم ارسال حکم یا عدم اخذ مفاصای مالیاتی، علاوه بر مجازات مربوط به تخلفات اداری و قانونی دستگاه مربوط به خود، مکلف به پرداخت جزای نقدی معادل دو برابر خسارت وارده به دولت با اقامه دعوی از طرف سازمان امور مالیاتی کشور به موجب حکم مراجع قضایی ذیربط خواهند بود. این حکم در مورد شرکا و معاونان متخلفان مذکور نیز مجری است.

مطابق تبصره 1 ماده ۳۴ قانون مالیات های مستقیم، سازمان امور مالیاتی کشور می تواند اشخاصی را که اموال موضوع بند ۱ ماده ۱۷ ق.م.م را نزد خود دارند مکلف نماید قبل از پرداخت یا تحویل اموال مزبور به وراث، مالیات متعلق را کسر و تا آخر ماه بعد از پرداخت به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز و مابقی آن را به وراث یا ذی نفعان دیگر پرداخت نمایند در این صورت اشخاص مذکور مکلفند مشخصات وراث یا ذی نفعان دیگر و مبالغ پرداختی را ظرف مدت مذکور به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کنند.

 

اختیارات، وظایف و تکالیف سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص مالیات بر ارث

مطابق ماده ۲۶ ق.م.م، وراث متوفی (منفردة یا مجتمعة) یا ولی یا آمین یا قیم یا نماینده قانونی آنها موظفند به منظور کسر هزینه های کفن و دفن در حدود عرف و عادات و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی از ماترک موضوع ماده ۱۷ ق.م.م، ظرف مدت یک سال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه ای حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی ها طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی تهیه می شود به انضمام مدارک زیر به اداره امور مالیاتی صلاحیتدار تسلیم نماید:

– رونوشت یا تصویر گواهی شده اسناد مربوط به بدهی ها مطالبات متوفی.

– رونوشت یا تصویر گواهی شده کلیه اوراقی که مثبت حق مالکیت متوفی نسبت به اموال و حقوق مالی است.

– رونوشت یا تصویر گواهی شده آخرین وصیت نامه متوفی اگر وصیتنامه موجود باشد.

– در صورتی که اظهارنامه از طرف وکیل یا قیم یا ولی داده شود رونوشت یا تصویر گواهی شده وکالتنامه یا قیم نامه.

– رونوشت یا تصویر گواهی فوت از مراجع ذیربط.

اداره امور مالیاتی مربوط مکلف است اظهارنامه تسلیمی در مهلت مقرر را رسیدگی و به شرح زیر اقدام کند:

الف- در صورتی که ارزش روز کلیه ماترک متوفی کمتر از دیون محقق متوفی، واجبات مالی و عبادی و هزینه کفن و دفن باشد، اموال و دارایی های متوفی مشمول مالیات موضوع ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم نخواهد شد و مالیات های پرداختی موضوع ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم با ارائه اسناد و مدارک مثبته به پرداخت کننده مسترد خواهد شد.

ب- در صورتی که ارزش روز ماترک بیشتر از دیون محقق متوفی، واجبات مالی و عبادی و هزینه های کفن و دفن باشد، در این صورت موارد مزبور به ترتیب از ارزش روز اموال و دارایی های موضوع بندهای 1، 2، 3، 4 و 5 ماده ۱۷ فانون مالیات های مستقیم.

کسر و مازاد ماترک حسب مورد به مأخذ مقرر در ماده مزبور مشمول مالیات خواهد شد و اضافه مالیات های پرداختی موضوع ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم با ارائه اسناد و مدارک مثبته به پرداخت کننده مسترد خواهد شد.

ج- در صورتی که کل ماترک یا بخشی از آن مطابق بندهای الف و ب مشمول مالیات نباشد، اداره امور مالیاتی موظف است گواهی لازم مبنی بر بلامانع بودن ثبت یا انتقال یا پرداخت یا تحویل اموال و دارایی غیر مشمول متوفی به وراث را حسب موارد مذکور در ماده ۱۷ ق.م.م به عنوان مراجع ذیربط صادر نماید.

 

سخن پایانی

پیش از هر اقدامی در خصوص تقسیم ارث متوفی، لازم است تا بازماندگان برای جلوگیری از تضییع حقوق خود، به اخذ مشاوره حقوقی از وکیل مالیات بر ارث اقدام کنند. وکیل مالیات بر ارث با دانش و تجربه ای که در این زمینه دارد، می تواند به راحتی و در کمترین زمان ممکن، بهترین نتیجه را برای پرونده شما رقم بزند.

شما می توانید برای مشورت با وکلای با تجربه مالیاتی، و اخذ مشورت های حقوقی لازم، با گروه وکلای «وکیل عدلیه» تماس بگیرید.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.