وکیل عدلیه / مالیات / ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی

ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی


سید حمیدرضا موسوی
1401/02/15
0 دیدگاه

ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی ، اقدامی احتیاطی از سوی مراجع قضائی است که در این وضعیت، برخی افراد از جمله بدهکاران مالیاتی تا زمان پرداخت بدهی های مالیاتی خود و رفع مشکل، حق خروج از کشور را ندارند. در بسیاری موارد، افراد ممنوع الخروج از صدور این حکم بر علیه خود آگاه نیستند و در هنگام مراجعه به فرودگاه متوجه این مسئله می شوند. بنابراین لازم است تا افراد در صورتی که در معرض صدور حکم ممنوع الخروجی هستند، از زوایای مختلف این حکم آگاهی داشته باشند. مقاله حاضر با همین هدف نوشته شده است.

 

چه افرادی ممنوع الخروج می شوند؟

بطور کلی پنج دسته از افراد ممنوع الخروج شده و برای خروج از مرزهای کشور دچار مشکل می‌شوند:

– بدهکاران قطعی مالیاتی و بدهکارانی که به موجب صدور حکم قطعی دادگاه یا صدور اجرائیه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهی آنها محرز شده است.

– افرادی که در خارج از کشور بخاطر تکدی گری، ولگردی، سرقت، کلاهبرداری و هر عنوان دیگری دارای سوءشهرت باشند.

– افرادی که مسافرت آنها به خارج از کشور به تشخیص مقام‌های قضایی مخالف مصالح جمهوری اسلامی ایران باشد.

– افرادی که به موجب اعلام کتبی مسئولان قضایی حق خروج از کشور را ندارند.

– افرادی که دریافت گذرنامه و خروج از کشور آن‌ها به اراده فرد دیگری (پدر، شوهر، و…) محول شده است.

لازم به ذکر است، در مواردی نظیر بدهی مهریه، زن می تواند در صورتی که مرد از معرفی اموال برای پرداخت مهریه خودداری می کند، از طریق مراجع ثبتی نسبت به صدور حکم ممنوع الخروجی وی اقدام کند.

بنابراین مشاهده می کنید که در موارد استثنایی، به این پنج دسته، افراد دیگری نیز اضافه می شوند که موضوع بحث ما نیستند.

لازم به ذکر است که متهمان ممنوع الخروج، می‌توانند ظرف ۲۰ روز از ابلاغ حکم، به آن اعتراض کند تا در دادگاه تجدیدنظر، استان مورد بررسی مجدد قرار گیرد. در صورتی که این قرار از سوی مرجع صادرکننده فسخ شود و یا از سوی مرجع تجدیدنظر نقض گردد، دادگاه بدوی موظف است تا اطلاعات لازم را به مراجع ذیربط انتقال دهد تا هرچه سریع‌تر اقدامات لازم برای ممنوع الخروج بودن فرد انجام دهد.

 

اعتبار حکم ممنوع الخروجی، چقدر است؟

با توجه به ماده ۱۳۳ قانون آیین دادرسی کیفری، حکم ممنوع الخروجی متهم، ۶ ماه اعتبار دارد و پس از آن، با صلاحدید و حکم مجدد دادگاه، قابل تمدید دوباره است.

 

سقف بدهی مالیاتی برای صدور حکم ممنوع الخروجی

بر اساس قانون، در صورتی که بدهی مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی به سقف مشخصی برسد، این اشخاص ممنوع الخروج خواهند شد. این سقف برای اشخاص حقیقی و حقوقی مختلف، متفاوت است که مهم ترین آنها عبارت است از:

– اشخاص حقیقی عادی حداکثر تا ۱۰ میلیون تومان.

– اشخاص حقیقی تولیدی حداکثر تا۲۰۰ میلیون تومان.

– اشخاص حقوقی تولیدی حداکثر  تا میزان ۲۰ درصد از سرمایه اصلی یا مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان.

 

نحوه صدور حکم ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی چگونه است؟

برای صدور حکم ممنوع الخروجی، دو مرحله طی می شود:

در مرحله اول، پس از صدور برگ تشخیص قطعی، تلاش های واحد وصول مالیات سازمان امور مالیاتی کشور برای پیدا کردن حساب های بانکی و اموال فرد بدهکار آغاز می‌شود. در صورت عدم شناسایی اموال بدهکار، اخطاری مبنی بر مهلت یک ماهه برای بدهکار صادر می شود و بوسیله پیامک به وی اعلام خواهد شد.

در مرحله دوم، در صورتی که بدهکار مالیاتی ظرف یک ماه نسبت به معرفی اموال و یا پرداخت مالیات اقدام ننماید، قرار ممنوع الخروجی وی از طریق اعلام اداره کل امور مالیاتی به دادستانی انتظامی مالیاتی اعلام می‌شود. دادستانی انتظامی مالیاتی نیز پس از بررسی موضوع نسبت به اعلام به معاونت دادستان کل کشور اعلام خواهد نمود. با دستور دادستان کل کشور به اداره گذرنامه نیروی انتظامی ممنوع الخروجی بدهکار در سیستم ثبت خواهد شد.

 

استعلام ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی

برای استعلام وضعیت ممنوع الخروجی، راه های مختلفی وجود دارد که ساده ترین و سریع ترین آنها، استعلام از طریق پایگاه اطلاع رسانی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. در این روش، مؤدیان مالیاتی می توانند با مراجعه به آدرس http://exitban.ssaa.ir و وارد کردن کد ملی خود، نسبت به استعلام آخرین وضعیت ممنوع الخروجی خود اقدام نمایند.

 

آیا با وجود ممنوع الخروجی، می توان از کشور خارج شد؟

قوانین مالیاتی، به رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور اجازه داده است تا در موارد زیر، برای یکبار امکان خروج بدهکاران مالیاتی از کشور را فراهم آورد:

– تشرف به خانه خدا یا زیارت عتبات.

– انجام امور درمانی.

– پیگیری مسائل تجاری به قصد تسویه بدهی.

– سایر موارد به تشخیص سازمان امور مالیاتی.

 

ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی چگونه رفع می‌گردد؟

ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی به شیوه های مختلفی رفع می شود که عبارتند از:

 

پرداخت بدهی مالیاتی حسب مقررات مربوطه

ارائه تضمین بانکی یا وثیقه ملکی معادل میزان بدهی.

صدور رأی ابطال برگ قطعی مالیات بر اساس رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم.

نقض آرای هیأت های حل اختلاف مالیاتی بر اساس رأی شورای عالی مالیاتی یا دادنامه صادره توسط دیوان عدالت اداری و یا مراجع قضائی ذیصلاح.

صدور حکم ورشکستگی.

 

وکیل مالیاتی

ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی، از جمله دعاوی است که رسیدگی به آنها فرآیندی نسبتاً طولانی و زمانبر دارد و در صورتی که توسط وکیل متخصص پیگیری نشود، زمانی به نتیجه خواهد رسید که ضررهای مالی و غیر مالی بسیاری متوجه مؤدی شده است. گروه وکلای «وکیل عدلیه» با در اختیار داشتن وکلای خبره مالیاتی و مشاورین حقوقی متخصص و مجرب، آماده است تا زمان رفع مشکل ممنوع الخروجی شما در تمامی مراحل همراه شما باشد.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.