وکیل عدلیه / گمرکی / ماده ۵۴ قانون امور گمرکی

ماده ۵۴ قانون امور گمرکی


فرناز محمدیان
1401/01/01
0 دیدگاه

در این مقاله قصد داریم تا شما را با ماده ۵۴ قانون امور گمرکی و  مراحل و چارت ترخیص کالا از گمرک (تشریفات گمرکی) آشنا کنیم و همچنین در ادامه به معرفی مسیر های گمرکی بپردازیم پس با ما در این مقاله همراه باشید.

ماده ۵۴ قانون امور گمرکی

ترخیص کالا از گمرک، از مهم ترین مراحل برای شرکت های فعال در زمینه صادرات و واردات کالا محسوب می شود. منظور از ترخیص کالا، انجام کلیه اقداماتی است که برای آزاد کردن کالاهای وارداتی و صادراتی از گمرک انجام می شود.
اصولاً این اقدامات توسط صاحبان کالا و یا نماینده قانونی آن ها انجام می شود.

براساس ماده ۵۴ قانون امور گمرکی ، هرگاه در گمرک ورودی در کالای عبوری نسبت به اظهارنامه، کسری مشاهده شود صورتمجلس تنظیم و اظهارنامه و پروانه عبوری براساس آن اصلاح و کالا عبور داده می‌شود.
کالای اضافی از همان نوع مازاد بر پنج درصد (۵%) و کالای اضافی غیر هم‌نوع مشمول تبصره (۲) ماده ۱۰۸ گمرک این قانون می‌گردد. در این‌صورت با رعایت مقررات مربوطه اجازه اصلاح اسناد و عبور کالا داده می‌شود.

مراحل و چارت ترخیص کالا از گمرک (تشریفات گمرکی)

  1. ثبت اظهار در سامانه EPL

اولین مرحله از مراحل ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک، تکمیل اظهارنامه در سامانه EPL و ورود اطلاعات مربوط به کالا در سیستم و بصورت آنلاین می باشد. انجام این مرحله آنلاین بوده است و نیاز به مراجعه حضوریتان نیست.

مدارک لازم برای اظهار کالا در گمرک:

  • اظهارنامه واردات قطعی
  • کپی کارت بازرگانی معتبر قبض انبار
  • بارنامه
  • ترخیصیه
  • گواهی مبدأ
  • فاکتور یا سیاهه خرید
  • اعلامیه تأمین ارز یا نامه برات
  • پروفورما ( پیش فاکتور )
  • مجوز ثبت سفارش
  • لیست عدلبندی
  • بیمه نامه
  • پروانه بهره برداری
  • کاتالوگ و بروشور
  • مجوزهای قانونی و مدارک لازم جهت ترخیص کالا از قبیل گواهی استاندارد، بهداشت، قرنطینه نباتی، انرژی اتمی و سایر
  • وکالتنامه رسمی، کارت حق العملکاری
  • پروانه صادراتی
  1. احراز هویت و تعیین مسیر

در مرحله دوم ، دایره احراز هویت که دایره فنی گمرک است، اسناد شما را مورد بررسی قرار گرفته و چنانچه تائید نماید برای شما یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص می‌دهد. دریافت کوتاژ به این معنی بوده که اظهارنامه واردات یا صادرات کالای تان با یک شماره اختصاصی ثبت گردیده است و بعد از آن مهر می شود.

  1. کنترل کالا

در این مرحله کالای شما در روال مرحله ترخیص کالا از گمرک لازم می باشد که یکی از این سه مسیر سبز، زرد و قرمز را برای ارزیابی طی کند. قرار گرفتن در مسیر زرد و قرمز به این معنی می باشد که کالایتان نیاز به کنترل داشته، که به وسیله کارشناسان و بازرسان این امر صورت می‌‌‌گیرد تا با اسنادی که شما ارائه داده اید مقایسه و تطبیق داده شود. بعد از آن که ارزیابی کالا طی شد، در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و … بررسی می گردد.

  1. اخذ مجوزهای لازم

چنانچه کالای شما، نیاز به اخذ مجوز ها و مدارک لازم جهت آزادسازی کالا و گواهی‌‌‌نامه‌های تعیین شده توسط کارشناسان داشته باشد، در این مرحله می بایست تکمیل گردد. گواهی هایی نظیر:  استاندارد، مخابرات، بهداشت، انرژی اتمی، قرنطینه، جهاد، تجهیزات پزشکی، وزارت راه، مالیات و … از جمله آن‌ها می باشند.

  1. بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس

در مرحله پنجم از این مراحل کارشناسان سرویس تعرفه گمرکی کالا را مرود بررسی قرار داده و آن را با اسناد کالا مطابقت خواهند داد. همینطور کارشناسان، نظارت مجددی به مجوزهای مرحله قبل انداخته و آن کالا را بررسی و تطبیق می‌دهند و اگر مشکلی وجود نداشته باشد آنرا امضاء و تائید خواهند نمود.

  1. صندوق و صدور سند ترخیص

صاحب کالا می بایست بعد از تائید نهایی، هزینه ای را که از جانب گمرک تعیین گردیده است را به صورت نقدی پرداخت نماید و بعد از دریافت فیش پروانه سبز گمرک باری وی صادر می گردد. و صاحب کالا در این صورت می‌‌تواند مقدمات لازمه را برای خروج کالا از گمرک شروع کند.

  1. انبارداری و اجازه بارگیری

بعد از صدور سند ترخیص کالا از گمرک، وقتی که با شرکت حمل و نقل تسویه صورت می گیرد، پس از دریافت قبض انبار و مدارک موردنیاز، مجوز بارگیری از گمرک صادر می گردد و باید هزینه انبارداری پرداخت گردد. این هزینه در گمرکات مختلف، متفاوت بوده و موارد زیر را شامل می شود:
هزینه تخلیه و بارگیری، بیمه کالا، مدت زمان رسوب کالا در انبار و غیره.

  1. خروج کالا از گمرک

پس از پیمودن تمامِ مراحل فوق صاحب کالا می‌تواند بیجک انبار را از انباردار گمرک دریافت نماید. درحقیقت انباردار پس از کنترل پروانه سبز گمرکی مهر درب خروج، بیجک انبار را صادر کرده و صاحب آن کالا می‌تواند برای بارگیری کالا ، وسیله نقلیه موردنظر خودش را وارد گمرک نماید. همچنین در این مرحله، محموله دوباره بررسی گردیده و بعد از آن اجازه خروج کالا داده خواهد شد.

بازرسی کالا

بازرسی کالا سبب اطمینان خاطر خریدار نسبت به تایید کمیت و کیفیت کالای ارسالی می شود. خریدار قبل از دریافت کالا، شرکتی را برای بازرسی کالای ارسالی معرفی می کند تا کارشناسان این شرکت کالا را بررسی و کمیت، کیفیت، استانداردها و گواهی های لازم آن را تایید کنند.

اطلاعاتی که در این قرارداد درج می شود شامل نحوه پرداخت هزینه های بازرسی، کارمزد آن و همچنین کلیه اطلاعات مربوط به صحت کالا از قبیل تعداد، کیفیت و کلیه اطلاعات فیزیکی، تایید استانداردها و گواهی هایی که مشمول ان کالای خاص می باشد،
همچنین تاییدیه مرغوبیت کالا و … می شود. در این صورت شرکت بازرسی می بایست کلیه اطلاعاتی که خریدار در این سند ذکر کرده است را بررسی و صحت آن را با کالایی که در گمرک است مطابقت دهد و در صورت مغایرت، تمامی آن را به طور دقیق به اطلاع خریدار برساند.

عمدتا حدود بازرسی کالا در سند قراردادی ذکر می شود و در محل تولی، انبار، محل بسته بسته بندی، گمرک و بندر مقصد این بازرسی انجام می شود.

گواهی بازرسی کالا

گواهی بازرسی باید قبل از اظهار گمرکی از طرف شرکت بازرسی بارگذاری و تأئید شده باشد. در غیر اینصورت اگر کالا اظهار شود و کوتاژ گرفته شده باشد باید اظهارنامه ابطال و دوباره بعد از آپلود گواهی بازرسی اظهار شود.

معرفی مسیر های گمرکی

الف) مسیر سبز گمرک

در این وضعیت ارائه مدارک، اسناد و مجوزهای اجباری، نیز صحت اطلاعات درج شده در اظهارنامه و رسیدهای پرداختی کالا نیازی به بازدید و یا دریافت مجوز خاص نداشته و شماره ارزیابی از سیستم دریافت می گردد. فرایند ترخیص کالا طی 1 یا 2 روز کاری از گمرک زمان بر است.

همینطور در بعضی گمرکات کشور بعد از ارائه برخی اظهارنامه ها ( مانند اظهارنامه واحدهای تولیدی ) پس از اینکه حق ورودی پرداخت شود، پروانه الکترونیکی در همان زمان صادر گردیده و به سمت درب خروج هدایت می‌‌‌شود.

عوامل قرارگیری کالا در مسیر سبز:

  • خوش حسابی مالیاتی
  • عدم مغارت در درج اطلاعات اظهارنامه
  • کارت بازرگانی مربوط به شرکت های تولیدی

ب) مسیر زرد گمرک

این کالاها برای تایید نهایی نیاز به آزمایش داشته و باید استاندارد بودن آن تایید شود. در این مسیر ارزیابی فیزیکی کالا و بازدید دوباره آن صورت نمی گیرد بلکه صرفاً اسناد آن پیش از درب خروج از نظر ارزش و تعداد بررسی می‌شود. در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد به صندوق و سپس درب خروج هدایت می شود.

ج) مسیر قرمز گمرک

این کالاها به کسب مجوز برای ورود نیاز دارند و نیز مورد بازرسی فیزیکی قرار می گیرند. به عبارت دیگر پس از ارزیابی کامل، نتیجه آن در اظهارنامه درج می گردد.

عوامل قرارگیری کالا در مسیر قرمز:

  • ارائه دادن اسناد ناقص یا ناخوانا
  • کارت بازرگانی که مدت زمان (تایم) زیادی از صدور آن نگذشته باشد

 

سخن پایانی مقاله ماده ۵۴ قانون امور گمرکی

سعی داشتیم در این مقاله به ماده ۵۴ قانون امور گمرکی و همچنین معرفی مسیر های گمرکی که موضوعات مهمی در امور گمرک می باشند بپردازیم.
اگر شما همراهان گرامی درخواست کمک و مشاوره حقوقی داشته باشید، می توانید با وکلا و کارشناسان گروه وکلای وکیل عدلیه تماس بگیرید، همینطور اگر پیشنهاد یا سوالی داشته باشید این امکان وجود دارد که از بخش دیدگاه که در پایین این مقاله گذاشته ایم، درخواست خودتان را ارسال نمایید که در اسرع وقت پاسخگو هستیم.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.