وکیل عدلیه / دعاوی کار و تامین اجتماعی / تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری

تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری


سید حمیدرضا موسوی
1400/12/21
2 دیدگاه

اگر شما جزو آن دسته از افرادی می باشید که درگیر قراردادهای پیمانکاری هستید، حتماً تا کنون بارها نام ” تضمین حسن انجام کار ”  که یکی از تضمین‌های رایج در قراردادهای بین المللی است را شنیده اید. ما در این مقاله قصد داریم تا تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری را بصورت کامل مورد بررسی قرار دهیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

 

فهرست مطالب

تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری چیست؟

تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری دولتی و غیر دولتی

آزادسازی وجوه تضمین حسن انجام کار

تفاوت های تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات چیست؟

تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث موضوع

تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث شکل

تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث زمان آزادسازی

لزوم مشاوره با وکلای متخصص حوزه قراردادهای پیمانکاری

 

تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری چیست؟

تضمین حسن انجام کار، وسیله ای در دستان کارفرما است، که به وی در خصوص انجام صحیح قرارداد پیمانکاری توسط پیمانکار اطمینان می دهد. استفاده از تضمین حسن انجام کار، به این شکل است درصد مشخصی از مبلغ پرداختی به پیمانکاری، توسط کارفرما در حسابی جداگانه نگهداری می شود.

علت این کار، این است که در صورتی که پیمانکار به شکل درست و مطابق قرارداد وظیفه خود را به انجام نرساند، خسارت کارفرما از محل وجوه تضمین قرارداد تأمین شود. از طرف دیگر، تضمین حسن انجام کار، پیمانکار را مجبور به اجرای صحیح قرارداد می کند، چرا که پیمانکار می داند در صورتی می تواند مبلغ حسن انجام کار را آزاد کند که به صورت صحیح و کامل مفاد قرارداد را به اتمام برساند.

تضمین حسن انجام کار - وکیل عدلیه

تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری دولتی و غیر دولتی

تضمین حسن انجام کار در ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان به رسمیت شناخته شده است. بر این اساس:

«از مبلغ هر پرداخت به پیمانکار، معادل ۱۰ درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار کسر و در حساب سپرده نزد کارفرما نگهداری می‌شود».

در توضیح این ماده، باید گفت که قراردادهای پیمانکاری به این شکل است که پیمانکار به صورت ماهیانه صورتحسابی از وضعیت کارها و هزینه هایی که انجام داده است را به پیمانکار تحویل داده و کارفرما پس از مشاهده صورت وضعیت، و تأیید آن، مبلغ صورت وضعیت را به پیمانکار پرداخت می کند.

بر اساس ماده 35، به میزان 10 درصد از هر پرداخت، توسط کارفرما کسر، و به عنوان تضمین حسن انجام کار بلوکه خواهد شد. به این نکته نیز توجه داشته باشید که رعایت مقررات مربوط به شرایط عمومی پیمان در خصوص تضمین حسن انجام کار، تنها صرفاً در قراردادهای پیمانکاری دولتی الزامی است و طرفین قرارداد پیمانکاری خصوصی، می توانند با توافق یکدیگر، شروط مربوط به تضمین حسن انجام کار را تغییر داده و یا حذف نمایند.

 

آزادسازی وجوه تضمین حسن انجام کار

همانطور که در ابتدای همین مقاله به آن اشاره شد، تضمین حسن انجام کار، مبالغ استحقاقی پیمانکار هستند که تا زمان مشخصی به عنوان ضمانت انجام صحیح قرارداد، نزد کارفرما باقی می ماند و در زمان مشخصی به پیمانکار بازگردانده شوند.

بر اساس مقررات شرایط عمومی پیمان، نیمی از مبلغ تضمین حسن انجام کار، به شرطی که پیمانکار بر اساس صورت وضعیت قطعی مورد تأیید کارفرما، به کارفرما بدهکار نباشد، پس از تصویب صورت وضعیت قطعی به پیمانکار بازگردانده می‌شود؛ و نیمی دیگر از آن، مشروط بر اینکه در دوره تضمین عیب و نقصی در پروژه مشاهده نشده باشد و یا اگر عیب و نقصی در خصوص انجام کار صورت گرفته باشد، پیمانکار به هزینه خود آن عیب را برطرف کرده باشد، به پیمانکار پرداخت خواهد شد.

 

تفاوت های تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات چیست؟

تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات، از حیث موضوع، شکل و زمان آزادسازی، تفاوت هایی با تضمین انجام تعهدات دارد که به آن اشاره خواهیم کرد:

تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث موضوع

موضوع تضمین حسن انجام کار، اجرای صحیح پروژه، مطابق با قرارداد است و این تضمین را به کارفرما می دهد که اگر پیمانکار تعهدات خود را به شکل درست انجام نداد، بتواند از محل وجوه تضمین حسن انجام کار، خسارت خود را جبران نماید.
اما تضمین انجام تعهدات در قراردادهای پیمانکاری، ضمانت‌نامه‌ای است که پیمانکار برای جلب اطمینان کارفرما از اینکه وی تعهدات خود را تا زمان بهره‌برداری و تحویل موقت پروژه انجام می‌دهد، تسلیم کارفرما می‌کند. این ضمانت‌نامه صرفاً اجرای تعهدات را تضمین می کند و به اجرای صحیح پروژه توجهی ندارد.

تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث شکل

تضمین حسن انجام کار، از مبلغ هر صورت وضعیت مالی کسر شده و نزد حساب مخصوصی توسط کارفرما نگهداری می شود.
اما تضمین انجام تعهدات توسط بانک مورد قبول کارفرما صادر می‌شود و به نوعی در تضمین انجام تعهدات، بانک به عنوان شخص ثالث، در قرارداد پیمانکاری حضور دارد.

تفاوت تضمین حسن انجام کار و تضمین انجام تعهدات از حیث زمان آزادسازی

تضمین حسن انجام کار، در دو بخش (نیمی در زمان تصویب صورت وضعیت قطعی مالی، و نیم دیگر در زمان تحویل قطعی پروژه) آزاد می‌گردد. اما تضمین انجام تعهدات، نهایتاً تا یک‌ماه پس از تاریخ تحویل موقت پروژه و  زودتر از تضمین حسن انجام کار آزاد می‌شود.

 

لزوم مشاوره با وکلای متخصص حوزه قراردادهای پیمانکاری

وکلای متخصص حوزه قراردادهای پیمانکاری - وکیل عدلیه

در مقاله تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری، با زوایای مختلف تضمین حسن انجام کار در قراردادهای پیمانکاری و برخی ظرایف آن آشنا شدیم.
پیچیدگی های این نوع از قرارداد، ایجاب می کند تا پیش از انعقاد قراردادهای پیمانکاری، با وکلای متخصص این حوزه مشورت های لازم صورت گیرد.

گروه «وکیل عدلیه» با بهره گیری از بهترین وکلا و کارشناسان متخصص حوزه قراردادهای پیمانکاری، آماده همکاری با شما عزیزان است.

درصورت طرح سوال یا پیشنهاد می توانید از بخش دیدگاه در قسمت پایین همین مقاله ، نظر یا سوال خود را ارسال نمایید که در اسرع وقت جوابگوی شما عزیزان هستیم.

 


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


2 پاسخ
  1. eli
    eli گفته:

    سلام ضمن تشکر از مطالب پر بار ساییتون لطفا راهنمایی بفرمایین آیا کارفرما 10 درصد حسن انجام کار را برای هر صورت وضعیت موقت باید مطابق قوانین عمومی پیمان دریافت کند تا سپس طبق ماده 35 آزادسازی وجوه حسن انجام کار را انجام دهد؟ با تشکر

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.