مرخصی زایمان


سید حمیدرضا موسوی
1401/02/19
0 دیدگاه

ما در این مقاله قصد داریم به مرخصی زایمان و شرایط استفاده از آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

مرخصی زایمان یکی از انواع مرخصی هایی است که هدف از آن این است که بانوان بیمه شده تأمین اجتماعی بتوانند با آرامش خاطر، ایام وضع حمل را سپری کنند.
ممکن است این پرسش برای بانوان کارمند پیش بیاید که مرخصی ایام زایمان چه مدت است؟ میزان دستمزد ایام مرخصی به چه نحو است و شرایط کار پس از وضع حمل چگونه است؟

 

مدت مرخصی زایمان چند ماه است؟

در گذشته رویه به این شکل بود که برای نوزادان تک قلو، مادران می توانستند از 6 ماه مرخصی زایمان استفاده کنند. اما از سال گذشته و بر اساس تصویب نامه شماره ۱۹۷۲۶/ت۵۸۶۱۳ به تاریخ 26/02/1400 مرخصی زایمان نوزادان تک قلو به 9 ماه، و مرخصی زایمان نوزادان دوقلو و بالاتر، به یک سال افزایش پیدا کرده است.

البته در صورتی که مادر و یا نوزاد در ایام بارداری دچار مشکلی شوند که سلامت شان با خطر مواجه شده، با نظر پزشک معالج و تأیید شورای پزشکی سازمان تأمین اجتماعی، به استراحت پزشکی می پردازند و غرامت دستمزد این ایام، توسط بیمه پرداخت خواهد شد.

 

شرایط استفاده از مرخصی زایمان

بانوان شاغل، برای بهره مندی از مرخصی زایمان و دریافت کمک هزینه بارداری، باید دارای شرایط زیر باشند:

– ظرف یک سال پیش از زایمان، حق بیمه ۶۰ روز کار را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کرده باشند.

– در مدت استراحت مشغول به کار نبوده و مزد یا حقوق دریافت نکرده باشند.

– در زمان اعلام درخواست مرخصی، نباید ترک کار کرده باشد یا اینکه اخراج شده باشد.

– قبل از شروع مرخصی، یا مشغول به کار باشد یا در مرخصی استحقاقی باشد.

 

نحوه استفاده از مرخصی زایمان تأمین اجتماعی

بانوان شاغلی که قصد استفاده از مرخصی زایمان بیمۀ تأمین اجتماعی را داشته باشند، باید با مراجعه به سامانه eservices.tamin.ir، در قسمت امور بیمه شدگان، اقدام به ثبت درخواست مرخصی زایمان و ارسال مدارک مربوط نمایند.

 

مدارک لازم برای مرخصی زایمان و دریافت کمک هزینه زایمان

برای استفاده از مرخصی زایمان و دریافت کمک هزینه زایمان، بایستی مدارک زیر توسط بیمه شده در سامانه  eservices.tamin.ir بارگزاری شود.

– ارائه اصل و کپی شناسنامه بیمه شده و نوزاد

– گواهی پزشک معالج

– تأییدیه مرجع پزشکی مربوطه

– ارائه درخواست کتبی

– کپی شناسنامه از تمام صفحات شناسنامه مادر و پدر

– ارائه کپی گواهی تولد نوزاد

– ارائه خلاصه پرونده ترخیص از بیمارستان

 

سایر خدمات ارائه شده به زنان باردار و شیرده

علا.ه بر مرخصی زایمان، سازمان تأمین اجتماعی خدمات و مساعدت های دیگری را نیز به بانوان شاغل در ایام بارداری و شیردهی ارائه می کند.

بر اساس ماده ۷۶ قانون کار، در صورتی که نوع کار با تشخیص پزشک سازمان تأمین اجتماعی برای فرد باردار خطرناک تشخیص داده شود، کارفرما وظیفه دارد که تا پایان دوره بارداری کارگر، او را به کار دیگری گماشته و البته حقوق او را همانند سابق و بدون کسرکردن، پرداخت نماید.

همچنین، بر اساس ماده 78 قانون کار، کارگر زن مجاز است برای مدت 2 سال، روزانه به مدت یک ساعت از مرخصی ساعتی به منظور شیردهی به نوزاد استفاده کند که این زمان می تواند در ابتدای شروع ساعت کاری و یا در انتهای ساعات کاری در نظر گرفته شود. ضمناً بر اساس اصلاحیه ماده 6 قانون ترویج تغذیه با شیر مادر، مادرانی که صاحب فرزندان دوقلو یا چند قلو هستند، می توانند روزانه به مدت دو ساعت از مرخصی ساعتی استفاده نمایند.

 

نحوه محاسبه حقوق و مزایای مرخصی زایمان بر اساس قوانین سازمان تأمین اجتماعی

بر اساس قوانین تأمین اجتماعی، میزان کمک هزینه بارداری (مرخصی زایمان)، معادل دو سوم آخرین مزد یا حقوق بیمه شده با درنظر گرفتن روزهای استراحت است که بدون کسر ۳ روز اول پرداخت می شود. نحوه محاسبه آخرین مزد یا حقوق بیمه شده به این ترتیب است که کل مبالغ مشمول کسر حق بیمه که بیمه شده در آخرین ۹۰ روز قبل از استراحت دریافت کرده است، با هم جمع می شود و بر تعداد روزهای کارکرد بیمه شده در این مدت تقسیم می شود.

فرمول محاسبه حقوق ایام مرخصی زایمان

مدت استراحت * 2/3 * متوسط دستمزد روزانه در 90 روز قبل از استراحت

 

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص حقوق بانوان شاغل در ایام بارداری و شیردهی سخن گفتیم. همانگونه که دیدید، قوانین و مقررات تأمین اجتماعی، ظرافت هایی دارد که اشراف بر آنها در راستای دفاع از حقوق کاری خود، جز از طریق مشورت با وکلای خبره تأمین اجتماعی و وکیل حقوق کار میسر نیست. به همین جهت، دپارتمان حقوق کار گروه وکلای «وکیل عدلیه»، آمادگی دارد تا پاسخگوی پرسش های شما عزیزان در حوزه قوانین کار و تأمین اجتماعی باشد.


نوشته های مرتبط

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.